+36 32 500 250 bejelentkezes@stmm.hu

MR vizsgálat

Végtagok mágneses rezonancia vizsgálata Salgótarjánban

Bejelentkezés

8:00 - 20:00 telefonon
hétköznapokon

Mi az az MR vizsgálat?


Az MR a mágneses rezonancia vizsgálat rövidítése. Az egy nagyon pontos és részletes képalkotó eljárás, ami a mágneses teret használva képet ad az emberi testről, illetve a vizsgált testrészről. Az MR vizsgálat nagy előnye, hogy semmilyen mellékhatással, vagy káros hatással nincs a szervezetre, így indokolt esetben akár gyerekek és várandós nők is vizsgálhatóak vele. Emellett kiváló minőségű képet ad nem csak a csontokról, hanem a lágyrészekről, szövetekről, erekről és idegekről is. Az mágneses rezonancia vizsgálat ötvözi a CT és az ultrahang előnyeit, azonban ezek hátrányai nélkül.
A Salgótarjáni Mozgásszervi Magánrendelőben előre egyeztetett időpontban, végtagok MR vizsgálatára van lehetőség.

Hogyan működik a mágneses rezonanciás képalkotás?


Az emberi test jelentős része – körülbelül kétharmada – víz. Az MR vizsgálat során egy erős és hatalmas mágnes által gerjesztett mágneses térben a szervezet folyadéktereinek a viselkedése megváltozik, így nyerünk képet a vizsgált testrészről. A betegségek vagy egyéb elváltozások az emberi sejtek víz tartalmában változást idéznek elő, ami jól látható az MR felvétel képén.
Az MR vizsgálat napjainkban a legpontosabb radiológiai képalkotó eljárás az ízületek diagnosztikájában. Az ortopédia és a sebészet területén is nagy hasznossággal alkalmazott eljárás.

Salgótarján MR vizsgálat

Bejelentkezés telefonon


Hétköznap reggel 8:00 -tól este 20:00 -ig. és szombaton munkatársaink fogadják hívását.

Mikor van szükség mágneses rezonancia vizsgálatra?


Az MR vizsgálat szükségességét általában szakorvos határozza meg. A vizsgálat saját kérésre is elvégezhető, azonban a pontos diagnózis érdekében célszerű előtte szakorvossal konzultálni.
A végtagok MR vizsgálatát legtöbb esetben valamilyen ízületi fájdalom vagy sérülés teszi szükségessé. Ízületi kopások, degeneratív elváltozások, gyulladások,valamint csont- és porc sérülések esetén is az MR képes pontos és részletes képet adni a diagnózis felállításához.

Hogyan készüljön fel az MR vizsgálatra?


A mágneses rezonancia vizsgálatra nem szükséges különös előkészület. Fontos azonban, hogy a vizsgálat nem végezhető el olyan pácienseken, akiknek a szervezetében mágnesezhető fém található. Ilyen például a peacemaker, a régebbi típusú protézisek, a beültetett fémlemezek vagy csavarok, stb. A vizsgálat elvégzése előtt munkatársunk erről részletesen kikérdezi pácienseinket.

Az MR vizsgálat teljesen fájdalommentes és nem jár semmilyen utólagos mellékhatással sem. A vizsgálat elvégzése előtt azonban minden esetben ajánlott szakorvossal konzultálni a szükségességéről.

Milyen típusú MR vizsgálatokra van lehetőség az SMM-ben?


A Salgótarjáni Mozgásszervi Magánrendelőben a végtagok MR vizsgálatára van lehetőség.

Ebbe tartozik az alábbi testrészek vizsgálata:

  • Csukló natív nyitott MR vizsgálata 
  • Kéz – ujjak ízületei natív nyitott MR vizsgálata
  • Könyök natív nyitott MR vizsgálata 
  • Lábfej natív nyitott MR vizsgálata
  • Térd natív nyitott MR vizsgálata 
  • Boka natív nyitott MR vizsgálata

Magánrendelőnkben nyitott MR készülék áll rendelkezésre, így a vizsgálat nem okoz problémát a klausztrofóbiával küzdő páciensek számára sem. Fontos tudnivaló, hogy kizárólag kontrasztanyag nélküli vizsgálatokat végzünk, így a kontrasztanyag beadásával járó esetleges kellemetlenségek vagy allergiás reakciók kockázata sem áll fenn.

Mi történik a vizsgálat során?


A Salgótarjáni Mozgásszervi Magánrendelőben kizárólag időpontfoglalás alapján végzünk mágneses rezonancia vizsgálatot. Az előre megbeszélt időpontban jelentkezni kell magánrendelőnk recepcióján, ahol a biztonsági előírásoknak megfelelően először testhőmérséklet mérés történik, majd egy egészségügyi felmérő lap és egy regisztrációs adatlap kitöltése szükséges. Ezután az MR vizsgálatot végző kollégánk a vizsgáló helyiségbe kíséri a pácienst és kikérdezi a vizsgálat okáról és céljáról, valamint kiszűri az esetleges kontraindikációkat (pl. fém tárgy a szervezetben).

Az MR vizsgálathoz az SMM-ben egy nyitott MR készülék áll rendelkezésre, így pácienseink nem tapasztalnak bezártság-érzést a vizsgálat során. A vizsgálatot fekvő helyzetben végezzük, a készülék működése erős zúgással jár. Ennek tompítására füldugót ajánlunk. A vizsgálat közben végig mozdulatlannak kell maradni a sikeres képalkotás érdekében. Az MR vizsgálat ideje a vizsgált testrésztől függően körülbelül 20-30 perc.

Mágneses rezonancia vizsgálat díja : 35.000 Ft

A Salgótarjáni Mozgásszervi Magánrendelőben előzetes időpontfoglalás alapján várjuk pácienseinket! Az MR vizsgálathoz nem szükséges beutaló, azonban a vizsgálat előtt ajánlott szakorvossal konzultálni.

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kérjen időpontot telefonon!

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Salgótarjáni rendelő: +36 32 500 250

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Rendelő - Kapcsolat


3100 Salgótarján

Kassai sor 14.

BEJELENTKEZÉS:

+ 36 32 500 250

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

SalgótarjániMozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!