+36 32 500 250 bejelentkezes@stmm.hu

Reumatológia magánrendelés
Salgótarján

 • Mivel foglalkozik a reumatológia magánrendelésen?
 • Milyen panasszal forduljon reumatológus szakorvoshoz?
 • Milyen panaszok esetén szükséges az azonnali reumatológia vizsgálat?
 • Mi történik a reumatológiai vizsgálat során?
 • Hogyan gyógyít a reumatológus szakorvos?

Bejelentkezés

8:00 - 20:00 telefonon
hétköznapokon

Mivel foglalkozik a reumatológia?

A reumatológia a mozgásszervrendszer degeneratív, kopásos, és gyulladásos megbetegedéseivel foglalkozó, konzervatív kezeléseket alkalmazó orvosi tudományág. A leggyakoribb reumatikus problémák a gerincfájdalom, az ízületi gyulladás, a csontritkulás, az ínhüvelygyulladás, és az autoimmun eredetű ízületi megbetegedések.

Dr. Kun Renáta

Dr. Kun Renáta

Reumatológus szakorvos

Milyen panasszal forduljon reumatológus szakorvoshoz?


Reumatológia magánrendelésen a vizsgálatra leggyakrabban hirtelen jelentkező, akut ízületi fájdalommal jelentkeznek:

 • egy rossz mozdulat következtében kialakult nyaki- vagy deréktáji fájdalom miatt.
 • egy vagy több ízület duzzanata miatt.
 • hirtelen leromlott életminőség vagy mozgáskorlátozottság miatt, amikor gyors segítség kell.

Ezek mellett természetesen a lassan kialakult, vagy régóta fennálló, krónikus ízületi panaszokkal is reumatológus szakorvos felkeresése ajánlott:

 • A már korábban diagnosztizált, meglévő ízületi porckopás vagy autoimmun betegség miatt kialakult deformitások gondozása céljából.
 • Meglévő reumatológiai betegség fellángolása, kiújulása esetén.

A reumatológiai szakrendelés felkeresése nem csak kialakult problémák esetén ajánlott. Szűrővizsgálatok céljából a betegségek megelőzése érdekében is érdemes rendszeresen reumatológus szakorvost felkeresni. Az osteoporosis, vagyis csontritkulás megelőzésében kifejezetten nagy jelentősége van a rendszeres szűrésnek.

Milyen panaszok esetén szükséges az azonnali reumatológia vizsgálat?


Egyes tünetek komoly mozgásszervi megbetegedésre utalhatnak, ezért észlelésük után mielőbbi reumatológiai kivizsgálás szükséges. Abban az esetben, ha:

 • a fájdalmakat zsibbadás kiséri, vagy
 • egyes izmokban, izomcsoportokban gyengeségérzés, bénulás lép fel, vagy
 • egy vagy több ízület hirtelen bedagad, megduzzad, erősen fájdalmassá válik, netán környezete bepirosodik, megemelkedik a testhő, vagy
 • a fájdalom éjszaka, nyugalmi állapotban is jelentkezik, vagy
 • jelentősen csökken a járásképesség, mielőbb keressen fel reumatológus szakorvost!

Mi történik a reumatológiai vizsgálat során?


 1. A reumatológiai kivizsgálás első lépése az anamnézis, vagyis a kórtörténet alapos feltárása. Ennek érdekében a reumatológus szakorvos célzott kérdéseket tesz fel, a családi kórtörténetre való kiterjedt figyelemmel. A reumatológiai betegségek gyakran összetettek, nehezen diagnosztizálhatóak és örökletesek is lehetnek. Ezért az alapos kórfeltárás kulcsfontosságú a helyes diagnózishoz.
 2. Szakszerű fizikai vizsgálat során a fájdalmas pontok, az esetleges gyulladások és deformitások feltérképezése történik.
 3. Amennyiben vannak a panaszhoz kapcsolódó korábbi orvosi előzmények, azok áttekintése szintén egy lépéssel közelebb visz a megoldáshoz. Laborvizsgálat, röntgen, CT, ultrahang, vagy elektrofiziológiai vizsgálatok eredményeit kérjük mindenképpen hozza magával a reumatológiai kivizsgálásra.
 4. Amennyiben  szükséges, kiegészítő vizsgálatokat javasolhat a reumatológus szakorvos. A problémától függően szóba jöhet laboratóriumi teszt, képalkotó vizsgálat (MRI, ultrahang, röntgen, CT, ENG). A képalkotó eljárásokkal tisztázható, hogy van-e gyulladás vagy más anatómiai eltérés, esetleg túlzott antitest képződés a testben, amelyek utalhatnak a csontok, ízületek és izmok problémáira, akár autoimmun betegségre.
 5. A kórelőzmény, a fizikai vizsgálat és vizsgálati eredmények fényében a reumatológus szakorvos felállítja a diagnózist és egyéni kezelési tervet készít. Minden felmerülő kérdés tisztázásra kerül, valamint a szakorvos tájékoztatást ad a további reumatológiai gondozás szükségességéről.
 6. Kontroll vizsgálat alkalmával az új vizsgálati eredmények kiértékelése, a megkezdett terápia hatékonyságának ellenőrzése, valamint az esetleges gyógyszerezés beállítása történik.

Bejelentkezés telefonon


Hétköznap reggel 8:00 -tól este 20:00 -ig. és szombaton munkatársaink fogadják hívását.

Hogyan gyógyít a reumatológus szakorvos?


A reumatológia magánrendelésen a szakorvos ún. konzervatív kezelési módszereket alkalmazva gyógyít. A konzervatív kifejezés arra utal, hogy műtét nélkül, egyéb, nem sebészeti módszereket alkalmaz. A konzervatív terápia több lépésből állhat:

Gyógyszeres kezelés

A problémától függően általában javasolt valamilyen gyógyszeres terápia a háttérbetegség megoldása érdekében. Legtöbb esetben gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszer alkalmazásáról van szó, ami lehet sztroidos vagy non-szteroidos; szájon át szedhető, helyileg beadott injekció, vagy helyileg ható tapasz is. Más esetben helyileg beadott porcerősítő injekciós kúra javasolt (hyaluronsav, kollagén). Ritkán infúziós kezelés is szóba jöhet. Autoimmun betegségek esetén speciális biológiai immunterápia javasolt.

Komplex fizioterápia

A reumatológiai megbetegedések, problémák hosszú távú kezelésében mindig kulcsfontosságú a fizioterápiás kezelések alkalmazása. Ez magában foglalja az egyéni, személyre szabott gyógytornát, a gyógymasszázst, és az esetenként eltérően alkalmazható és kombinálható fizikoterápiás kezeléseket (ultrahang terápia, elektroterápia – TENS, szelektív ingeráram, iontoforézis, lökéshullám terápia, safe laser kezelés, masszázspisztoly). A kezelések egyedi kombinációja és rendszeres végzése segít elérni a fájdalommentességet, és a háttérben álló alapproblémát is megszüntetheti.

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kérjen időpontot telefonon!

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Salgótarjáni rendelő: +36 32 500 250

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Rendelő - Kapcsolat


3100 Salgótarján

Kassai sor 14.

BEJELENTKEZÉS:

+ 36 32 500 250

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

SalgótarjániMozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!